Hollands Deep – Anton Corbijn

Expositie “Hollands Deep” – Anton Corbijn

21-maart – 21 juni

In de pers lezen we..

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van Anton Corbijn  organiseren het Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag het meest complete overzicht van zijn oeuvre tot nu toe. Met twee tentoonstellingen op twee locaties brengen de musea een eerbetoon aan een van ’s werelds bekendste portretfotografen.

Portretfotograaf Anton Corbijn houdt niet van terugkijken op zijn muziekwerk. Maar voor de tentoonstelling 1-2-3-4 (one-two-three-four) in het Fotomuseum Den Haag heeft hij dat voor één keer gedaan. Uit zijn archief selecteerde hij meer dan 300 foto’s van bands en zangers: van Nirvana, U2 en Nick Cave tot Siouxsie Sioux, REM en The Rolling Stones. 

Het werk van Anton Corbijn  heeft grote invloed gehad op de internationale muziek- en portretfotografie. De creatieve en eigenwijze manier waarop hij sinds de jaren zeventig artiesten vastlegt, is zijn handelsmerk geworden. Zo weet hij in zijn foto’s de geportretteerden te ontmaskeren zodat we een andere kant van ze te zien krijgen. Vaak in zeer korte tijd lukt het hem om geslaagde portretten te maken.

Corbijn beschouwt zichzelf als een mengvorm van een klassieke portretfotograaf en een documentair-fotograaf die de mens vastlegt in zijn eigen omgeving en omstandigheden. Inspiratie voor de dramatische effecten die hij in zijn foto’s aanbrengt, waaronder de sterke contrasten en stevige korrel, haalde hij in de jaren zeventig uit de weerbarstige documentairefotografie van onder andere Ed van der Elsken.

 

Impressie expositie Hollands Deep - "Corbijn stijl"
Impressie expositie Hollands Deep – “Corbijn stijl”
Het boek Hollands Deep, ook te koop in HuisKinesis, Delft.
Het boek Hollands Deep, ook te koop in HuisKinesis, Delft.